Sa veritat amagada rere unes rondalles purificades

Peccatum

La Seca Espai Brossa

FOTO_PECCATUM_web_821
Maria Bel Llull

Una hora és un magnífic temps per esprémer uns relats que van ser suavitzats i ara, tanta censura ha convidat a d’altres a fer-ne el contrari i donar a llum Peccatum. Ells en diuen pornorondalles, però si es canvia la perspectiva podrien ser simplement rondalles dramatitzades. Del recull de contes populars mallorquins de Mossèn Alcover no en reciten ni un mot que difereixi del text original. És llavors com, gràcies a unes propostes de dramatúrgia totalment estripades, s’acosten a la visió radical de carnalitat o grolleria que segurament podien connotar des del principi.

Peccatum se situa en un pla molt proper, amb el públic en rotllana com marrecs a punt d’escoltar un relat, determinat per ser un testimoni participatiu enmig de La Seca. Aquest cercle pren consciència de recolliment amb unes llums molt centralitzadores, disposades a deixar veure sobretot el que altres haurien volgut amagar. D’aquesta manera, la parella d’intèrprets tenen via lliure per ser els reis de l’espectacle, controlar cada mil·límetre de l’espai i de la seva estudiada coreografia, per començar a trencar esquemes. A partir d’un protocol a seguir, Gomila i Florit teatralitzen història a història havent esborrat tot prejudici que la tradició els menava.

Malauradament els barcelonins no tenen una oïda tan saberuda com per entendre fins a l’últim mot en un mallorquí tradicional, però la seva tonalitat i accent propis esdevenen essencials per acabar de completar la caricatura de tot plegat. L’inici d’aquest espectacle és molt fort, i després, muta a plural, sense arribar a caure en la monotonia. De fet, quan sembla que ja no pot sorprendre per cap banda, acaba. Darrere de tot aquest joc divertit però, hi recorre latent un to amarg de la tradició rondallaire. És ben certa la sexualitat de tot plegat, l’exageració de l’absurd que hi ha darrere, però una profunda misogínia fa pudor malgrat que s’hagi maquillat de burla.

Els comentaris estan tancats.

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: