La colossal granja va perdent esplendor

Desig sota els oms

Teatre Nacional de Catalunya

f_056_t_oms__2__118_e.1
David Ruano

Desig sota els oms mostra les peripècies al voltant d’una granja seca del sud dels Estats Units, a finals del segle XIX. Igual que aquesta terra malaurada, l’amargor i cors eixuts amaguen els sentiments sota una capa de rancor. Joves que marxen cridats per la febre de l’or, un pare vell que torna després de dècades, i amor confús oprimit. D’aquesta manera, prenen un paper de presència latent els dictats religiosos estrictes enfront de la passió.

A la tríada protagonista —Benet, Conejero, Cruz— se’ls nota presents i molt avesats als grans escenaris. Tant el vell, com el jove afligit, com la nova mare troben el seu lloc amb un personatge sempre relativament en la línia del que saben fer. Els altres, en canvi,  sobretot en una segona part més fluixa de trama, amb aparicions significativament més puntuals, se’ls veu cohibits per l’espectacularitat del que els envolta i, almenys a falta de rodatge, mancats de naturalitat.

No cal que un espectacle tingui moment musical per ser un èxit, de fet a Desig sota els oms es podria retallar. Tampoc fa falta que la trama, ja exageradament melodramàtica, vagi acompanyada de pauses i mirades extremament passionals quan no queda res per sorprendre. L’obra ja és bona de per si, l’espectacle ja guanya sense tot això. És cert que, tot sigui dit, el primer acte no mostra gairebé res d’aquests aspectes negatius, més aviat alça unes expectatives a les quals segon acte no arriba.

Així i tot es pot apreciar un acurat treball de pronúncia rústica i a l’antiga de la llengua. En general, també, molt bona feina de caracterització, a part d’una escenografia, segur que d’elevat cost, però amb un resultat impressionant. El gran problema de l’enormitat del TNC se soluciona amb construccions de gran complicació, en moviment i de dues plantes, però efectives, més que en anteriors casos com la FlorentinaDesig sota els oms entra per la vista.

Desig sota els oms és recomanable per aficionats als drames passionals.

One thought on “La colossal granja va perdent esplendor

Els comentaris estan tancats.

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: