Un huevo que no va a abrirse

Josefina la gallina, puso un huevo en la cocina

Sala Atrium

cartel-josefina
INBA

Josefina la gallina és un monòleg que la companyia mexicana Vaca 35 ha portat per arreu del món sobre un personatge que fa balanç d’una vida entre resilient i destruïda sobre el so d’un acordió. Músic i intèrpret comparteixen espai de complicitat envoltats d’elements de la naturalesa que protegeixen les ànimes d’amor de la cruesa del món, sobretot la imatge de l’ou, resultat d’una esperança que no arribarà a descloure. La gallina, símbol de la burla i humiliació transformat en fraternitat i tendresa, conviu amb la soledat i narra la història del seu viatge.

La música, a més de ser el crit de la veritat, és també el contrapunt de l’entrega de l’actor, la mirada còmplice extremament congeniada que es contraposa amb l’enorme lament que viu. Ell, l’actor principal, a part de mostrar-se davant del públic amb el cor obert, representa un commovedor fugitiu de la identitat, aquell que s’ha construït a base de la supervivència. De fet es descriu amb un concepte molt potent “gallina sobreviviente”, quan la cuirassa ha quedat tan gruixuda perquè sembla que la realitat del món escau perfectament a titllar de gallines un seguit de víctimes del sistema.

Josefina la gallina mostra una realitat social mexicana que arriba a la Sala Atrium fins a cert punt protegida pels quilòmetres, quan seria realment interessant saber més, tenir una visió més activa amb tot el missatge que a través de l’expressió artística arriba. Fang, ous, sorra, la gallina sola mira la seva història des d’una cadira, igual que el públic reflexiona sobre un passat no prou bo per justificar el lament del present.

Perquè grans projectes esperen a la frontera per obrir el seu secret cultural.

 

One thought on “Un huevo que no va a abrirse

Els comentaris estan tancats.

Crea un lloc web gratuït o un blog a Wordpress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: