360 grams de vida renovada

360 grams

Sala Beckett pel Festival  de Creació Contemporània Escena Poblenou

48866156817_49a8492eb5_c
Eva Freixa

Una taronja és per la performer Ada Vilaró la vida i la pèrdua. D’aquesta fruita d’uns 360 grams n’ha fet una història de vida, gairebé una teràpia, per reconèixer la bellesa més enllà del cos. De l’art de carrer es passa a la sala tancada per escoltar amb més atenció una acció multidisciplinària.

360 grams és una peça pausada, molt personal, que treballa des d’una experiència per construir un relat desorganitzat de dolor i superació. La pèrdua d’un pit, deixant de banda el procés de dolor i sacrifici lligat a la malaltia, trenca amb la simetria, la meitat de la fertilitat i la meitat de la feminitat. Un pit és molt més que una part del cos. Quan deixa de ser-hi s’endú el mal però deixa una cicatriu que atrapa inseguretats i un llarg camí d’enfortiment per recórrer.

L’equip treballa des de la importància de gestos al voltant del cos i d’allò que ja no hi és, des de la imatge de les taronges. Un moviment matusser, natural, estira una experiència de molts anys, que es podria explicar en pocs minuts, a una obra artística. L’anècdota, tan banal i tan crucial a la vegada, és el camí d’un procés, segurament llarg i dolorós, que culmina amb l’espectacle 360 grams.

Es fa difícil arribar a connectar del tot amb una mastectomia. Arribar a entendre que perdre un pit és molt més que un trosset de cos és l’enorme desafiament a què 360 grams s’enfronta. Partint d’una crítica al model de vida imperant, des d’un clown que descol·loca en certa manera, es fa un treball de posar cada peça al seu lloc de nou, de repreguntar-se les veritats assumides quan una petita peça deixa de formar part del joc. Personal sanitari, amants, amistats, deixar de necessitar agradar per agradar-se, aprendre de nou que la diferència pot ser un valor.

Una proposta que recull un treball personal de posar la vida en l’art i de permetre de l’art impliqui el camí que segueix la vida i fins i tot pugui ser un aprenentatge per reconduir les experiències personals. 360 grams descobreix la intimitat de l’artista, i és des de la vulnerabilitat que aprèn i ensenya a enfortir idees quan un xoc sacseja la mirada feminista, alliberada de l’esclavitud del cos, que s’havia construït.

 

Els comentaris estan tancats.

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: