Es pot fer comèdia de tot? I per què no?

Bollywood, Bombay, Barcelona

Centre Cívic Zona Nord

Em surt explicar-me desordenada amb aquesta proposta per a totes les edats que va ser a l’Escenari Brossa i ara corre pels centres cívics amb Barcelona Districte Cultural.

L’espai juga un paper molt important en la percepció que és té d’una obra. El centre cívic Zona Nord van aixecar-se i marxar unes quantes persones que, sigui casualitat o no, eren de l’Índia. De fet, vaig agrair durant tota l’obra que no s’haguessin quedat, perquè està completament passada de voltes i s’arrisca a ferir totes les sensibilitats. Val a dir però que aquesta és l’estètica buscada de la peça, molt de les Teresines.

És cert que s’ha de poder fer comèdia de tot, però cal passar el filtre de l’oprimit. M’explico: una dona podria arribar a riure’s de les dones i seria broma, de la mateixa manera que una persona migrant podria fer bromes sobre adaptar-se a una nova cultura. Seguint aquesta línia és totalment lícit fer comèdia de l’adaptació entre persones de l’Índia i barcelonines, però passa de la ratlla vulgaritzar l’accent i adoptar certes actituds simplistes.

Ara bé, cal entendre l’obra en el seu conjunt. La trama, serena i emocional amb una capa de comèdia servirà per amenitzar un tema que sol tractar-se des del drama intimista. Bollywood, Bombai, Barcelona és una peça divertida, familiar i punyent si se’n fa aquesta lectura. La dansa Bollywood és el filtre que transforma en alegre i fantàstica la realitat cruel en una història que acaba malament.

Us animo a anar a veure Bollywood, Bombay, Barcelona per treure les vostres pròpies conclusions. Hi ha moltes maneres de fer teatre i la Cubana va crear un segell tan propi que ja l’usem per definir una manera de fer comèdia des de la caricatura costumista. És un estil més que atrau probablement el públic familiar que busca la comèdia fàcil amb una mica de rerefons social. Potser, si ens sembla que rossa el racisme és que encara hem d’aprendre a entendre el teatre per capes, llenguatges i estètiques. De veritat en faltava ben poca.

dúo facil
Dúo Fàcil i Líquido Teatro

Els comentaris estan tancats.

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: